För en fotograf eller filmare är 1/4”, 3/8”, 16 mm spigot och coldshoe dom vanligaste fästena man jobbar med. Någon av dom här fyra kan du hitta på i princip alla kameror, stativ, blixtar och LED-paneler. Det finns även andra fästen som 28 mm spigot men den används mest för att montera upp större proffsutrustning som används vid t.ex. filminspelningar. Det hoppar vi över just nu! I det här blogginlägget kommer vi fokusera på dom vanligaste fästena. Ett problem vi stöter på ofta är att mycket kallas standardgänga, vilket är ok men för att vara specifik så syftar standard inom tripods oftast på 1/4″ då det är gänga som de flesta kameror har! Så låt oss börja där…

1/4″ / Kvartstum / Standardgänga

Under din kamera finns det troligtvis ett gängat hål, det är vanligtvis en 1/4” hona. Tack vare den gängan kan du montera en snabbplatta under din kamera så att du sen kan montera kameran på ett fotostativ eller videostativ.

3/8”

 Om du skruvar bort kulleden från ett kamerastativ så kommer du hitta en större gänga under kulleden som är 3/8”. Precis som stativ så har dom flesta sliders har en 3/8” hane så att du kan montera kulleden på slidern.

16mm spigot

 Dom flesta studiostativ och C-stands har en 16mm spigot hane som du kan montera det flesta typer av ljus på (till höger på bild). T.ex. studioblixtar, LED-paneler och spotlights. Ibland är spigoten fast monterad på stativet och ibland är den avtagbar/vändbar. Om den är vändbar brukar den ha en 1/4″ hane i ena ändan och en 3/8” hane i den andra. Det finns även andra typer av spigoter med olika kombinationer av 1/4″ och 3/8”, hona och hane.

Coldshoe

 “Coldshoe” (eller kallsko på svenska) är en blixtsko utan elektronik (till vänster och i mitten på bild ser du två exempel). Skulle den ha inbyggd elektronik som kan skicka eller ta emot en signal så kallas den ”hotshoe” (till höger på bild). En coldshoe finns på mikrofoner och en hotshoe hittar du på speedlites. Både en coldshoe och en hotshoe går att montera i en kameras blixtsko. Oftas finns det en 1/4″ hona under en coldshoe så att du kan montera din mikrofon på en axelrigg, bur eller stativ.

Det finns adaptrar för det mesta

 Vill du montera en speedlite på 16mm spigot? Det finns en adapter.
Vill du montera en 3/8” hona på en 1/4″ hane? Det finns en adapter.
Vill du montera en 1/4″ hona i en blixtsko? Det finns en adapter.
Och så här fortsätter det!

Tips!

 Super clamp är en kanonbra klämma att alltid ha i sin studio. På den kan du fästa en spigot eller en tough friction arm. Till armen medföljer det dessutom en coldshoe. Perfekt om du vill montera en monitor eller en mikrofon!

Lämna gärna en kommentar nedan om du har frågor!