I detta blogginlägget går vi igenom precis det du behöver för att starta en podd, vi delar även med oss av lite personliga tips och tricks.

Nedan finner du 3 olika lösningar för att starta en podcast men vi hjälper dig gärna skräddarsy en egen lösning för ditt ändamål!

Beroende på hur och var du skall spela in din podcast så finns där en del olika lösningar. Kommer du alltid spela in på samma plats, så är en bordsarm och studiomikrofon en bra lösning!

Vi har en stor mängd olika studiomikrofoner där valet av mikrofon kan bero lite på vad podcasten handlar om. Är där höga ljudnivåer som t.ex. instrument så är det lämpligt med en mikrofon ämnad för det.

En mikrofon är som en högtalare fast bakvänt, vilket gör att precis som att alla högtalare har egna karaktärer, så har även alla mikrofoner det. Det går alltså att välja mikrofon utefter vilken karaktär du är ute efter.
Mikrofoner så som Deity S-mic 2 eller Røde NTG5 passar perfekt för inspelningar där varje detalj är viktig att fånga, dessa mikrofonerna passar perfekt ifall instrument eller sång skall vara med i podcasten.

Procaster mikrofonen från røde har en lugn karaktär som gör den väldigt trevlig att lyssna på under lång tid. Perfekt om podcasten handlar om komedi eller lite mer bekymmerslösa ämnen.

Vi kan våra mikrofoner och hjälper dig gärna välja rätt!

 

1. Podcast för två i studio

Røde har tillverkat en enormt prisvärd mikrofon ämnad för just podcasts. Deras mikrofon är byggd för att göra ens röst trevligare och bekvämare att lyssna på utan att förlora detaljrikedom.
Detta är något lyssnare uppskattar enormt då de spenderar många timmar lyssnande på samma röst.

Deras mikrofon monteras lätt på deras bordsarm och kopplas sedan in i en mixer till en inspelare eller rakt in i en dator. Deras Procaster mikrofon är designad för att vara enkel att använda och behöver därför inte någon extra strömkälla. Plug and play helt enkelt!

Två bordsarmar för att hålla de två mikrofonerna. Mixern är till för att fånga upp signalen från båda mikrofonerna och sedan mixa ner det till en signal och skicka det vidare till inspelaren.
Mixern ger dig även möjligheten att justera nivåerna på de båda mikrofonerna samtidigt som du lyssnar på det liva via hörlursutgången.

Denna setupen är smidig för den drivs helt och hållet på batteri. Skulle man vilja så går det att byta ut Zoom H1n-inspelaren mot t.ex. en dator eller annat inspelningsalternativ. Personligen använder jag mig ofta av ett program som kallas “Audacity” – ett gratisprogram som spelar in ljud i mycket hög kvalité samtidigt som det ger en möjligheten att redigera ljudet i efterhand.

Bordsarm
Studiomikrofon
Mixer
Inspelare

2. Trådlöst podcast-kit

Kommer din podcast innehålla rörelse? En studiomikrofon är mest lämpad stillastående och en shotgun-mikrofon behöver en “Boom operator” för att följa personen vid rörelse.

Det mest lämpade alternativet är då en trådlös lösning med myggmikrofoner.
Den trådlösa myggmikrofonen ger personen möjligheten att röra sig fritt utan att missa något.

Vid varje inspelningstillfälle är det alltid värt att ha dubbla uppsättningar batteri, det sista man vill är att ett batteri tar slut mitt under en inspelning.

Saramonics trådlösa system har många funktioner inbyggt, så som volymreglering och medhörning. Detta gör att du kan hoppa över mixern och spela in ljudet rakt från mottagaren!

Inspelare
Trådlöst kit med myggmikrofoner

3. Podd-kit som går att resa med

En podcast kan behöva flytta på sig, för att intervjua någon on location eller för att det byggs ett höghus mittemot ditt kök.

Det kan då vara bra med ett alternativ som låter dig flytta på all utrustning och sätta ihop det igen till en fungerande podcast.

Kittet undertill är designat för att lätt kunna flyttas runt på och användas i olika tuffa miljöer. Deity har utvecklat en mikrofon som med sin reglerbara mikrofonförstärkare gör den utmärkt att användas i många olika miljöer.

Om du inte alltid kan vara i en väl ljudisolerad studio funkar detta kittet perfekt då det låter dig justera mikrofonernas känslighet på plats! Mikrofonen är även bestyckad med stötskydd och kan monteras rakt på en kamera eller på stativ.

2x Deity Shotgun Mikrofon
Mixer
Inspelare

 

Jag hoppas ni haft stor nytta av denna podcast!
Vi har även skapat en video som går in lite mer på djupet kring produkterna!

Har ni frågor eller vill få en komplett lösning skapad åt er, tveka då inte att kontakta oss!

MVH
Alexander
www.Kaffebrus.com