Är du nyfiken på hur du kan arbeta mer med fast belysning när du fotograferar eller filmar? I detta blogginlägg testar Alexander på Kaffebrus olika sätt att belysa och ger dig 5 enkla knep för att få till önskat resultat.

 

1. Ersätta solen / Månen

Ibland går solen i moln precis när vi skall filma, vi kan därför inte förlita oss på vädret och ibland är det helt enkelt bäst att fixa solljuset själv. Eller kanske du vill använda dina studiolampor för att fixa solljuset? Genom att använda oss av en starkare fast belysning kan vi återskapa solen och därmed slippa vara beroende av solens ljus. För att återskapa solens ljus krävs det en stark fast belysning, gärna med möjlighet att montera en ljusformare i form av en reflektor. Nanlite Forza 300, 500 och Aputure Light Storm LS C300D II är utmärkta kandidater för att återskapa solljus. förutom att det krävs mycket ljus, så behöver ljuset också vara rätt temperatur! En reflektor är vårat bästa alternativ kombinerat med en belysning med färgtemperatur från 5000-7000k.

 

2. Rimlight/Hårbelysning

Ett enkelt och smidigt sätt att få liv i dina scener är med hjälp av en extra ljuskälla placerad bakom personen. Denna ljuskälla riktas ofta på personens hår, axlar eller helt på sidan av personen. Det får bilden att poppa och kännas mer tredimensionell. Ofta upplevs även bilden som lite mer verklighetstrogen, som att man befinner sig i en riktig miljö.

Genom att leka med förhållandet i ljusstyrka med huvudljuset kan man uppnå olika dramatiska och vackra effekter. Ett starkt sken bakifrån är ofta kopplat med solnedgångar och upplevs i många fall som något vackert. Värt att ha i åtanke är att ett starkt sken bakifrån kopplat med ett för svagt huvudljus och en mörk bakgrund kan upplevas som dramatiskt, kallt eller väldigt seriöst, vilket är en rak motsats till det vackra resultatet.

För att uppnå denna belysningen har vi använt oss av produkterna nedan, reflektor för hårbelysningen och softbox för belysning direkt på personen.
Jinbei 150W LED
Kolla in vårat sortiment av reflektorer
Octabox av Paraplytyp

 

 

3. Sätt stämningen

Som vi nämnde lite ovan, används ljuset även för att sätta stämningen. Med hjälp av olika antal belysningar, vinklar och avstånd kan vi skapa en stämning eller känsla. Att i film kombinera rätt ljus med resterande film är ytterst viktig för att ge rätt känsla utan att väcka frågetecken.
En bra ljussättning väcker rätt känsla och stämning utan att upplevas främmande.

Vi har även slagit ihop två paket för dig som precis börjat fotografera och filma med fast belysning!
Paketen innehåller bra diffuserad belysning med stora octaboxar, perfekt för att komma igång!
140W Paket
980W Paket

Jobba med skuggorna!

 

4. En ljuskälla

Ibland kan det vara svårt att välja rätt belysning och hur många ljuskällor. Behövs en, två, tre eller fler ljuskällor? Finner du dig i denna situation kan det vara värt att ta ett steg tillbaks och förenkla. Det är ofta enklast att börja med en ljuskälla och sen bygga vidare efterhand. Vad är det du försöker framhäva och hur simpelt kan du uppnå det? Ibland räcker det med en eller två ljuskällor för enklare scener och ibland krävs det lite testande innan det blir helt perfekt. Att senare belysa en hel scen eller ett helt rum blir nästa steg.

I bilderna ovan har vi använt oss av en stor stark ljuskälla:
Jinbei 200W LED
Forza 300
Kombinerat med våran 170cm softbox!
På den sista bilden la vi till ytterligare en liten fast belysning med reflektor.

 

 

5. Indirekt belysning

Genom att rikta belysningen mot ett tak, en vägg eller en reflexskärm så kan vi ofta uppnå ett mycket jämnt och diffuserat ljus. Det negativa med denna form av belysning är dock att vi förlorar kontroll, framförallt kontroll på att få till rätt stämning och känsla i bilden.

Ett sätt för att behålla kontrollen över den indirekta belysningen är att använda sig av reflexskärmar. Med reflexskärmar kan vi även använda oss av huvudljuset för att bekämpa skuggor! Vi återanvänder ljuset och får på så sätt en ny ljuskälla med exakt samma egenskaper som huvudljuset.
Kolla in vårat utbud av reflexskärmar

 

 

Produkter som är användbara:

Forza
Forza 60
Forza 300
Forza 500
Forza 60 Softbox

Jinbei
Jinbei 100W LED
Jinbei 150W LED
Jinbei 200W LED

Aputure
Aputure Lightstorm 120t
Aputure 120D
Aputure 300D

Godox
SL60W Prisvärd LED med Bowens

C-stand
Robusta stativ som tål mycket vikt

Reflektor
Kolla in vårat sortiment av reflektorer

Softbox
Octabox av Paraplytyp
Nanlite Softbox
Aputure Ligth Dome Softbox

Reflexskärmar
Kolla in vårat utbud av reflexskärmar

Sammanfattning:

Reflektor, softbox och reflexskärmar, det är tre typer av tillbehör jag alltid har med mig på uppdrag. Softboxen ger mig det mjuka trevliga ljuset för att belysa en person direkt, reflektor för det hårda starka ljuset. Kombinerar jag dessa två ljusformare med en uppsättning reflexskärmar har jag kontrollen för att alltid uppnå det resultat jag söker. Vare sig det är en scen mitt på natten, vid en solnedgång eller mitt på dagen så kan jag uppnå rätt resultat med endast dessa tre tillbehör.

Jag hoppas ni haft nytta av detta blogginlägg och skulle ni ha fler frågor kring belysning och våra produkter är ni alltid välkomna att maila mig direkt på Alex@Kaffebrus.com så hjälper jag er uppnå de resultat ni söker! 🙂

/Alexander
Kaffebrus.com
Alex@Kaffebrus.com