Vare sig det är Youtube videos, reklamfilmer eller din podcast som behöver uppgradera sitt ljud så ger den trådlösa världen dig flexibilitet på en helt ny nivå!

Det kan vara svårt att sätta sig in i hur systemen fungerar och varför du skall välja det ena över det andra. Vi har därför skapat denna guide fylld med tips och tricks för dig som vill få till det perfekta ljudet i din nästa skapelse.
Saramonics VmicLink5 och Boyas BY WM6 är de två system vi kommer utmana i dessa frågor! Vi har valt dessa två system eftersom de är gjorda för två helt olika användningsområden och borde därför inte jämföras rakt av mot varandra.

Varför trådlöst?

Inte bara är det väldigt smidigt att slippa sladdarna mellan mick och ljudinspelare, utan det kan även vara ett måste!
Långa avstånd eller mycket rörelse är ofta en orsak till att du går över till ett trådlöst system.


1. Positionering?

Första tanken kan vara att sändare och mottagare kräver fritt spelrum mellan varandra. Detta är dock inte helt korrekt längre eftersom den trådlösa tekniken har utvecklats så pass mycket.
Mottagare och sändare kan utan problem monteras på gömde ställen. I väskor, gömda under kläder eller under ett bord. Det ger dig möjligheten att helt gömma mickarna och inspelningsutrustningen, men ändå få ett professionellt resultat.

Det som spelar absolut mest roll är dock mickens position. Det trådlösa systemet ger dig möjligheten att placera micken precis där du vill ha den! Göm myggmikrofonen under kanten på tröjan, eller en bommikrofon precis utanför kameran. Mickens placering är den största faktorn till det perfekta ljudet.


2. Räckvidd?

Vi har hårdtestat räckvidden på våra båda utmanare. Saramonics VmicLink5 specificerar en räckvidd på 30 meter utan hinder. Här pressar vi gränser och även bakom två väggar och en sträcka på 40 meter uppnådde vi fortfarande bra ljudkvalité! Bakom den tredje väggen förlorade vi dock signal helt.

Boya:s BY-WM6 med en specificerad räckvidd på 100 meter var en klar kämpe när det kommer till räckvidd. Placerad i ett stängt rum på en våning ovan, bakom ytterligare 5 väggar och täckningen var opåverkad.

Är ditt största mål extrem räckvidd och täckning kan det vara värt att kolla in system baserade på ett lägre frekvensband. Just BY-WM6 har ett frekvensband mellan 584 MHz-608 MHz vilket ger den stora möjligheter när det kommer till signalstyrka.

3. Ljudkvalité

Det trådlösa systemets ljudkvalitét är baserat på en stor mängd faktorer. Frekvensband, Bitrate, sample rate och distortion är en av de många faktorer som spelar in i hur ljudet kommer låta i slutändan.

En av de större faktorerna är det frekvensband systemet jobbar inom. Saramonics system må ha kortare räckvidd, men med hjälp av sitt frekvensband på 5.8Ghz når det enorma datamängder för både hög bitrate och låg distortion. Det är med andra ord överlägset när det kommer till ljudkvalité.

Perfekt för dig som t.ex. skall spela in en podcast eller en intervju.
VmicLink5 har även en stor mängd andra funktioner som tillåter dig att koppla flera sändare till en mottagare för att t.ex. spela in ljudet från flera personer samtidigt.

En stor begränsning till ljudkvalité i vissa fall är den interna inspelaren i kameror. För att säkerställa sig maximal kvalité så går det att koppla dessa trådlösa system till en extern inspelare så som t.ex. Zooms H1N.

4. Går det att använda andra mikrofoner?

Självklart går det att använda andra mikrofoner till de trådlösa systemen.
Båda system kommer med rundstrålande myggmikrofoner, men ibland passar det inte bra med en mygga, kanske rör sig personen för mycket eller så går det inte att dölja myggan.

Då kan en “shotgun mic” som t.ex. Deitys V-Mic D3 lämpa sig bra. Placerad på en stillastående bom, eller med en “boom Operator” så att den talande personen går att följa vid rörelse.


5. Flera trådlösa system samtidigt?

Både Boyas och Saramonics system kommer med möjligheten att välja flera olika kanaler. Detta ger dig möjligheten att använda flera system samtidigt och sedan mixa dem i t.ex. Saramonics ljudmixer SR-PAX1.

I framtiden kommer vi dyka djupare in i ljudets värld och prata mer om Bit-rate, Sample-rate och andra viktiga områden i jakten på det perfekta ljudet. Håll utkik och glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev, om du inte redan gör det. 

Vill du veta mer om ljud eller finns det något vi kan hjälpa dig med? Tveka inte att kontakta mig, så hjälper jag dig gärna att välja rätt produkter för just din situation:
Alex@Kaffebrus.com

Utrustning:
Deity Shotgun Mikrofon
Saramonic Sändare och mottagare + Mygga
Boya Sändare och mottagare + Mygga
Saramonic Ljudmixer / Adapter
Stillastående Bom
Bom arm
Inspelare Zoom H1N

Fotopro Stativ + Kulled
Miniarm
Cold Shoe
Smallrig Trähandtag
Smallrig A6300 Bur
Smallrig Topphandtag
Smallrig Cold Shoe

Se alla våra mikrofoner på Kaffebrus.com