Vare sig det är Youtube-videos, reklamfilm eller din podcast som behöver bättre ljud så ger den trådlösa världen dig flexibilitet på en helt ny nivå!

Det kan vara svårt att sätta sig in i hur systemen fungerar och varför du skall välja det ena över det andra. Vi har därför skapat denna guide fylld med tips och tricks för dig som vill få till det perfekta ljudet i din nästa skapelse.
Røde Link Filmmaker och Saramonic Blink 500 B1 är de två system vi kommer titta närmre på i detta inlägg! Vi har valt dessa två system eftersom de är gjorda för två olika användningsområden och därför inte bör jämföras rakt av mot varandra.

Lite kort om Blink systemet innan vi går vidare till våra tester!
Saramonic Blink 500 B1 är ett trådlöst mikrofonsystem som finner sig i en grupp av andra “Blink”-produkter. Blink B1, B2, B3 osv är olika varianter av detta system. Alla varianter håller samma höga kvalité, vad som skiljer dem åt är antalet sändare och sättet de kopplas ihop med inspelningsutrustningen.

Blink B4 har t.ex. dubbla sändare och myggor och en mottagare som kopplas direkt in i en iPhone med lightning-kontakt. Detta gör Saramonics Blink-system till en av marknadens smidigaste trådlösa system för t.ex. intervjuer, onlinekurser, möten eller andra inspelningar där det är viktigt med enkel användning.

Varför trådlöst?

Inte bara är det väldigt smidigt att slippa sladdarna mellan mick och ljudinspelare, utan det kan även vara ett måste!
Långa avstånd eller mycket rörelse är ofta en orsak till att du går över till ett trådlöst system.


1. Positionering?

Första tanken kan vara att sändare och mottagare kräver fritt spelrum mellan varandra. Detta är dock inte helt korrekt längre eftersom den trådlösa tekniken har utvecklats så pass mycket.
Mottagare och sändare kan utan problem monteras på gömda ställen. I väskor, gömda under kläder eller under ett bord. Det ger dig möjligheten att helt gömma mickarna och inspelningsutrustningen, men ändå få ett professionellt resultat.

Det som spelar absolut mest roll är dock mickens position. Det trådlösa systemet ger dig möjligheten att placera micken precis där du vill ha den! Göm myggmikrofonen under kanten på tröjan, eller en bom-mikrofon precis utanför kameran. Mickens placering är den största faktorn till det perfekta ljudet.


2. Räckvidd?

Vi har hårdtestat räckvidden på våra båda utmanare. Røde Link Filmmaker med en specificerad räckvidd på 100m under fri sikt har vi stora förväntningar. Vid test nådde vi räckvidder på lite över 150 meter innan signalen tappades. Mycket imponerande med tanke på ljudkvalitén och priset. Røde Link Filmmaker påverkas precis som alla andra trådlösa system av hinder i signalvägen men presterar förvånansvärt bra även med både väggar och personer i vägen.

Blink 500 B1 med en specificerad räckvidd på 30 meter var lättare att testa. 30 meter under fri sikt klarade systemet utan problem. Däremot försämrades räckvidden aningen när sändare/mottagare var tvunget att kommunicera genom material. Så som en vägg, en person eller tjocka kläder. Detta är värt att ha i åtanke när man skall planera en inspelning.

Røde Link Filmmaker fungerar lika bra till intervjuer som den fungerar till mer professionella inspelningar. Med lång räckvidd och ökad ljudkvalité ger Røde Link Filmmaker dig fler kreativa möjligheter där du inte är begränsad av hinder. Inspelning bakom en vägg, i en större folksamling, eller gömd under tjocka kläder är inte ett problem.

3. Ljudkvalité

Det trådlösa systemets ljudkvalité är baserat på en stor mängd faktorer. Bitrate, sample rate och distortion är några av specifikationerna som spelar roll i hur stora möjligheter systemet har. Jag har valt att skriva möjligheter då dessa specifikationer endast beskriver hur mycket information systemet klarar av att hantera och inte hur det faktiskt kommer låta. Låt mig beskriva nedan så får vi en bättre förståelse för våra digitala system!

Både Røde Link Filmmaker och Blink 500 B1 använder sig av 2.4ghz bandet. Detta är ett band som klarar höga datamängder utan förluster i räckvidd. Det är samma teknik som din router använder för att trådlöst kommunicera med dina enheter (Wifi).

24-bitars upplösning och samplingsfrekvens på 44 respektive 48khz gör att systemen presterar i princip identiskt när det kommer till att fånga allt ljud.
För att lättare få en förståelse för vad upplösning och samplingsfrekvens är hade jag tänkt jämföra detta med färger.
Upplösningen står för hur många färger vi får lov att använda och samplingsfrekvensen står för hur ofta vi får byta färg.
När vi då pratar om ljud står alltså upplösningen för hur många olika nivåer vi kan skapa, och samplingsfrekvensen för hur ofta vi kan justera detta ljud.

I detta fallet med en sample rate på 44khz låter det oss justera ljudet 44000 gånger per sekund.
24 bitars upplösningen låter oss välja mellan 16 miljoner olika nivåer.
4 bitars upplösning hade t.ex. låtit oss välja mellan 16 olika nivåer och 8 bitars hade gett oss 256.

Med andra ord håller Røde Link Filmmaker och Blink 500 B1 väldigt hög kvalité på sitt ljud.

Vad som då skiljer dessa åt är frekvensomfång och karaktär. Frekvensomfånget står för vilka frekvenser systemet klarar av att hantera.
Blink 500 B1 har ett frekvensomfång på 20hz till 16khz, vilket lämpar sig bra för lättare uppgifter så som enklare intervjuer, onlinekurser, möten eller liknande.

Røde Link Filmmaker på 35hz till 22khz, genom att begränsa ljudet under 35hz är Røde Link Filmmaker mer optimerat för miljöer med mycket oljud så som vind eller andra brummande ljud som fordonsljud eller industri. Att låta frekvensomfånget sträcka sig högre upp i registret (22khz) fångar du mer detaljer i ljud, ett måste för dig som vill ta inspelningarna till nästa nivå och kunna jobba med ljudet i efterhand.

Trots alla specifikationer så är det karaktären på ljudet som spelar roll i slutändan. Trots att produkter har liknande specifikationer kan där vara stora skillnader i ljudet. Precis som skillnader mellan mikrofoner har du även liknande skillnader i ljudet hos sändare, mottagare, inspelare osv. I detta fallet ger Røde Link Filmmaker dig ett varmare och trevligare ljud som upplevs professionellt.

4. Går det att använda andra mikrofoner?

Det går alldeles utmärkt att använda andra mikrofoner än myggmikrofoner till våra trådlösa system.
I princip alla mikrofoner går att använda till dessa system, med undantag på professionella mikrofoner som kräver fantommatning (48v ström).
Ibland krävs det en enkel adapter från trrs till trs, men i det stora hela fungerar alla mikrofoner med systemen. Skulle ni vara osäkra på om eran mikrofon fungerar med dessa system så är ni alltid välkomna att maila mig direkt på Alex@kaffebrus.com så hjälper jag er välja rätt!

5. Inspelning och efterbehandling

Ljudkvalitén på din inspelning bestäms utav den svagaste länken i kedjan.

Har du en äldre kamera eller mobiltelefon för Videoinspelning kan det vara värt att kolla på en separat inspelare, Zoom H1N är en otroligt prisvärd inspelare som håller hög kvalité och är otroligt enkel att använda. I de fall då den använts istället för annan äldre utrustning har den gett ett stort lyft i ljudkvalité. Värt att tänka på är dock att mer efterbehandling krävs då ljud och video måste synkroniseras i efterhand.

Med ett program som Audacity kan du enkelt redigera ljudfiler i efterhand. Ta bort oljud så som brus, förstärka ljud, jämna ut ljud och helt enkelt finslipa din inspelning.

Vill du veta mer om ljud eller finns det något vi kan hjälpa dig med? Tveka inte att kontakta mig, så hjälper jag dig gärna att välja rätt produkter för just din situation:
Alex@Kaffebrus.com

Utrustning:
Røde Link Filmmaker

Blink 500 B1
Inspelare Zoom H1N

Våra mikrofoner:

Fler relevanta produkter:

Fotopro Stativ + Kulled
Miniarm
Cold Shoe
Smallrig Trähandtag
Smallrig A6300 Bur
Smallrig Topphandtag
Smallrig Cold Shoe