Aputure har ett brett utbud av bland annat LED-paneler. Allt från små paneler som du kan montera direkt på din kamera till stora paneler med klaffar som monteras på studiostativ. Många av panelerna finns dessutom i flera modeller och varianter. I det här blogginlägget tänkte vi ge dig en överblick över dom större panelerna som monteras på stativ.

Några av frågorna vi tänkte besvara är:
Vad ingår i varje paket?
Hur stora är panelerna jämfört med varandra?
Hur ser ljuset ut som panelerna ger?
Vad är skillnaden mellan modellerna?

Panelerna528C/W/S: LED-panel, diffusor, varmfilter (om panelen inte har ställbar färgtemperatur), stativfäste som går att tilta, sladdar och manual.

 


672C/W/S: LED-panel, diffusor, varmfilter (om panelen inte har ställbar färgtemperatur), fjärrkontroll, 2 x NP-F960/NP-F970 batterier, stativfäste som går att tilta, sladdar och manual.

 


Light Storm LS 1/2W: LED-panel med stativfäste som går att tilta, 10 x diffusorpapper, fjärrkontroll, batteribox, sladdar och manual.

 


Light Storm LS 1C/S: LED-panel med klaffar och stativfäste som går att tilta, 10 x diffusorpapper, fjärrkontroll, batteribox, sladdar och manual.

 

 

 

Miljö och utgångsläge
När panelerna testades var det inte helt mörklagt i studion. Det fanns inget naturligt ljus men det fanns ljus från lamporna i övriga delar av lokalen som studsade runt. Innan testet började så ställdes exponeringen in så att bilden blev svart. Så det enda ljus du ser i testbilderna är ljuset från panelerna. Kameran var inställd på manuellt och vitbalansen på dagsljus. F/8, 1/100sek och ISO 100 i den första delen av testet och f/8, 1/50sek och ISO 100 i den andra delen. Kameran och motivet stod på samma ställe under hela testet och alla panelerna monterades på samma stativ som inte flyttades under testet.

 

 

 

Ljusstyrka, spridning och färgtemperatur
I den första delen av testet jämför vi ljusstyrkan, ljusspridningen och färgtemperaturen. Kameran och panelerna står på samma ställe, bakgrunden som panelerna riktas mot flyttas inte under testet och kameran står på manuellt och dagsljus. Alla panelerna står på högsta effekt under testet.

Som du kan se så betyder ”C” i modellnamnet att panelen har ställbar färgtemperatur, ”W” betyder att panelen har en bredare ljusspridning och ”S” att panelen har en smalare ljusspridning.

Paneler med ställbar färgtemperatur (C) är otroligt praktiska för att matcha färgtemperaturen med andra lampor eller med naturligt ljus. Nackdelen är att du förlorar lite ljusstyrka. Om du kikar närmare på bilderna av 672C och Light Storm LS 1C så ser du att ljuset på dom är som starkast när temperaturen är ställd mitt emellan det kallaste och varmaste ljuset.

Vilken ljusspridning (W/S) som passar dig beror på vad du tycker är snyggast och om ditt mål med ljuset är lite mer ”spot-effekt” eller ett lite bredare ljus. T.ex. så har Light Storm LS 1S en spridningsvinkel på 25° och Light Storm LS 1/2W är på 120°. Behöver du både ett smalt och ett brett ljus så är klaffar riktigt bra eftersom det ger dig större kontroll över spridningen.

 

 

 

 

 

 

Ljussättning
Samma sak här som i första delen av testet: kameran på manuellt och dagsljus, allt står på samma ställe under hela testet och innan panelerna startas så valde vi en exponering där inget ljus från omgivningen syns på bilden. Alla panelerna står på högsta effekt under testet.

Här kan du se skillnaden mellan panelerna som heter ”W” och dom som heter ”S”. 528S och 672S som har ett mer riktat ljus kan upplevas som starkare än 528W och 672W, men dom sprider också mindre ljus på bakgrunden och skapar en lite skarpare skugga bakom motivet. Light Storm LS 1/2W som har en väldigt bred ljusspridning ger t.ex. ett jämnare ljus även uppe i högra hörnet än dom andra panelerna. Klaffarna på Light Storm LS 1C och 1S var utfällda 45° under det här testet.

 

 

 

”Vilken ska jag välja?”
Först och främst: alla dom här är panelerna är bra och vi på Kaffebrus gillar Aputure. Varje panel fyller sin funktion, passar vid olika situationer och det finns paneler i alla prisklasser.

Några frågor du kan ställa till dig själv:
Vad har jag för budget?
Kommer du alltid ha den på samma ställe eller vill du ta den med dig on-location?
Kommer du alltid ha tillgång till ett vägguttag eller behöver du batteri?
Behöver du kunna finjustera färgtemperaturen eller räcker det med ett varmfilter?
Vill du ha ett bred ljusbild eller en smalare?
Vill du kunna styra panelen med fjärrkontroll?

528 och 672 är supersmidiga att ha med sig och levereras i väska. 672 har mer effekt och det ingår både batteri och fjärrkontroll. Men den är dyrare än 528 som inte kan styras med fjärrkontroll och batterier säljs separat. 528 och 672 säljs även i paket med tre paneler där det medföljer stativ eller stor väska.

Light Storm LS 1/2W ger mycket ljus för sin storlek men såklart mindre ljus än Light Storm LS 1C eller 1S som är ungefär dubbelt så stora. Med alla dom här panelerna ingår det fjärrkontroll och dom kan drivas med batteri som säljs separat.

Light Storm panelerna är större och dyrare än 528 och 672 men dom ger också mer ljus och har en kraftigare konstruktion.

 

Har du fler frågor så skicka gärna ett mail!

Ha en bra dag!