Vill du bygga en egen liten hemmastudio för att spela in video till youtube eller instagram? Du kanske har en youtube-kanal med ”How to-videos” eller kanske en Vlog? Här är prylarna du behöver för att komma igång!

Bakgrund

Vi börjar med bakgrunden. Du kan såklart spela in framför en vägg eller i ett rum som ger videon en snygg bakgrund. Har du inget bra ställe hemma att spela in på så kan du hänga upp en portabel bakgrund eller pappersbakgrund. Fördelen med en bakgrund är att du alltid kan få samma bakgrund oavsett var du är. Om du väljer en stor bakgrund så glöm inte att kolla att den får plats där du tänkt ställa den. Bakgrunder finns i många olika färger och material, här är några förslag:

Portabla bakgrunder i olika färger och storlekar
Upphängning för portabel bakgrund

Pappersbakgrunder i olika färger och bredder
Upphängning för pappersbakgrund

Ljus

Sen kommer vi till ljussättningen. Det vanligast är antingen softboxar som man monterar lampor i eller LED-paneler. Båda alternativen har sina fördelar. Softboxar ger dig mycket ljus för pengarna men LED-paneler tar mycket mindre plats. Här är några förslag i olika prisklasser:

Två softboxar som är enkla att fälla ihop
Två stora softboxar med mycket ljus

Mindre LED-panel som kan drivas med batteri
Stor LED-panel på 200W

Ljud

För att höja kvaliteten på dina videos så rekommenderar vi att du använder en extern mikrofon. Det är stor skillnad på en kameras inbyggda mikrofon och en extern. Antingen kan man montera en ”shotgun” mikrofon på kameran eller så kan du använda ”myggor”. Ska du spela in en intervju mellan två personer så ger två myggor ett jättebra resultat. Att spela in ljud med en extern shotgun mikrofon eller mygga är inte svårt och en del mikrofoner är till och med plug-and-play. Här är några förslag:

En prisvärd mygga med sladd (plug-and-play)
En prisvärd trådlös mygga
En trådlös mygga av hög kvalitet

Två prisvärda myggor med sladd (plug-and-play)
Två prisvärda trådlösa myggor
Två trådlösa myggor av hög kvalitet

En prisvärd shotgun mikrofon (plug-and-play)
En shotgun mikrofon av hög kvalitet

Kamerastativ

Till din kamera behöver du ett stativ. Välj ett stativ som du tycker är lagom högt för dig och som klarar din kameras vikt. Kika under din kamera om den har en 1/4” gänga, i så fall kommer någon av dom här stativen att passa:

Kamerastativ som är 145 cm högt
Kamerastativ som är 165 cm högt