Cornelia Schmidt heter jag. Född och uppvuxen i Schweiz där jag som barn upptäckte fotografi väldigt tidigt, när jag stal min mammas kameror från byrån och fotograferade våra födelsedagar och naturen.

Så började det

Intresset eskalerade när jag som 19-åring anmälde mig på en fotokurs och blev tvungen att köpa mig en manuell kamera (ni vet sådana med bländare osv…). Så min första Canon AE-1 fick sin hedersplats i familjen.

När jag flyttade till Sverige 2000 började jag som assistent och tog relativ omgående över en porträttstudio. Det har blivit mycket modellfoto, barnfoto och bröllop de senaste åren. Tack vare detta fick jag lära mig att experimentera med ljussättning och posering/placering.

När jag blev sjuk år 2014 var jag tvungen att ändra min livsstil. Detta innebar en förändrad diet och mindre stress som i sin tur gjorde att jag återhämtade mig i köket där jag lagade allt från grunden. I denna veva kom jag in i matfotograferingen, som blev en terapi för att komma tillbaka till yrkeslivet.

Idag arbetar jag enbart som fotograf och framförallt handlar det om fotografering av mat. Jag driver även två konton på Instagram, samt medverkar i en alldeles nyutgiven kokbok med namnet Happy Cookies som inriktar sig på veganska maträtter.

Kraftiga, tåliga och användbara motivbakgrunder

Precis som med porträttfotografering så tråkas jag ut av en och samma bakgrund hela tiden så jag började leta efter alternativ, helst utan att bli av med för stort kapital. Kaffebrus hade då precis det jag behövde. Små, kraftiga, tåliga och versatila bakgrunder som lätt fick plats i vardagsrummet ihop med min hemmastudioutrustning. Utrustningen består av: 1 stativ, 1 fastlampa, 1 LED-lampa, min gamla kamera, en 100 mm macro och en 50 mm samt min Iphone.  Jag la till en utbildning i matfotografering för att få lite inspiration och sen var det bara att köra.

Trots att bakgrunderna har kommit i kontakt med vatten, kakao, citronjuice och andra livsmedel så håller de fortfarande bra. En lätt fuktad trasa och allt försvinner lätt.

Jag fotograferar som sagt i vardagsrummet, bredvid köket nästan varje dag och var därför tvungen att skaffa mig en mer provisorisk lösning, som var lätt att sätta undan vid behov. Det blev ett trädgårdsbord i rätt höjd, några klämmor för att fästa bakgrunderna, 1 robust skiva och lite målartejp. Tänk på att få upp maten i höjd så din arbetsmiljö och ställning blir bra.

Tips & trix

Bakgrunderna kommer rullade och kan stå in i varandra i en hörna bredvid bordet. Det är lätt att byta ut beroende vad jag ska fotografera.

Det tar en liten stund innan man få en känsla för vilken bakgrund som passar till vilken mat eller tallrik. Dessutom behöver du minirekvisita som du kan använda att ha med i bilden (t.ex. små pallar, små servetter, bestick, bokstäver, blommor, osv.)

Beroende på vilken känsla man vill förmedla med bilden så är det viktig att välja rätt färg för bakgrunden. För en mer sofistikerad look kanske en mörkare ton passar. För medelhavsrätter kanske lite mer färg eller form är lämpligt. Även här testar jag mig fram tills jag har hittat rätt och med tanke på att bakgrunderna inte kostar skjortan, så har jag numera fått ett bra lager av bakgrunder att välja mellan.

Glöm inte att det bara är din fantasi som kan sätta gränser på hur du kan kombinera bakgrunderna. Testa, lek och var kreativ! Hitta den känsla DU vill förmedla med dina valda bakgrunder. Lycka till.

Cornelia Schmidt   @corneliaschmidtphotography & @chezcornelia

Se våra populära Motivbakgrunder här – pris 149:-/st

Se även våra enfärgade bakgrunder i PVC – pris fr. 99:-/st

Upphängning för små bakgrunder – pris: 499:-

Här följer några av Cornelias kreationer:

Matfotografering

Cornelia

Några av bilderna ovan är hämtade från senaste kokboken Happy Cookies, där Cornelia medverkar.

För fler bilder och härlig inspiration: @corneliaschmidtphotography & @chezcornelia på Instagram