Introduktion till V-mount batteri
Om du är här för att ta reda på vilket/vilka V-mount batteri du skall välja hoppa till punkt 3 eller kontakta oss på Kaffebrus så hjälper vi dig välja rätt!

 

1. Vad är ett V-mount batteri och när används dom?

V-mount batteri är ett Litium jon batteri som används inom film och foto.
Batterierna är normalt sätt uppbyggda med 18650 celler och har därför både hög kapacitet och prestanda!
De har sitt namn från själva låsmekanismen som är format som ett “V” och kallas i många fall för V-lock.

Inom filmindustrin används V-mount batterier ofta för att driva kameror och därmed förlänga dess batteritid.
Batterierna är mångsidiga och används även till allt från att driva fast LED-belysning till gimbals och kompletta axelriggar.

V-mount batterierna kommer ofta med olika utgångar så som USB och D-tap 12v.
Skulle batteriet inte ha den kontakten du söker finns där ofta batteriplattor som hjälper dig fördela strömmen till det du behöver. Du kan därmed använda ett batteri för att driva kamera, monitor och en mindre ljuspanel.

Batterierna fyller ofta funktionen som motvikt på axelriggar och placeras därför långt bak på axelriggen.

Reser du ofta med din utrustning så rekommenderar vi att du väljer batterier som är under en viss kapacitet. Det är bättre att ha flera batterier med lägre kapacitet än ett stort. Där finns specifika batterier gjorda för att vara godkända att ha med på flygplan. Det gäller alla batterier under 160Wh.

 

2. Vad betyder de olika specifikationerna

Watt (W, effekt), Wh, mAh osv är olika specifikationer på batterierna som man måste ha koll på innan man köper sig ett V-mount batteri.

Kapacitet (Hur mycket energi som finns i batteriet):
Wh (watt-timmar) kan du se som hur mycket effekt (watt) som batteriet kan leverera under 1 timme. Enkelt räknat kan ett 100wh V-mount batteri leverera 100watt under 1 timme. Eller 50 watt under 2 timmar, 25 watt i 4 timmar osv.

mAh (milli-amperetimme). Hur många ampere eller milli-ampere ett batteri kan leverera under en timme. Låt oss säga ett V-mount batteri har kapaciteten 7000mAh (7Ah). Då kan det leverera 7 Ampere i 1 timme. Multiplicerar du amperen med batteriets spänning (14.8v) får du ut hur mycket effekt (w) batteriet kan leverera i 1 timme.
14.8(v)*7(Ah)=103.6 watt i en timme, eller också 103.6Wh
vad vi ser här är att mAh och Wh är båda två sätt att specificera kapaciteten i ett batteri. 7Ah(14.8v V-mount) motsvarar ungefär ett 100Wh batteri.

Effekt
Hur mycket effekt ditt batteri kan leverera specificeras ofta i Watt(max watt) eller i ampere.
Står det specificerat i watt behöver du inte göra några uträkningar. Kan ditt batteri max leverera 150watt, kan du driva utrustning som drar upp till 150watt.

Är effekten specificerad i ampere behöver du multiplicera det med spänningen.
Ett batteri med max Ampere på 10A (multiplicerat med 14.8V) ger dig en max effekt på 148watt.

Detta är en viktig specifikation, skulle du belasta batteriet mer än det klarar riskerar du ökad värmeutveckling som kan leda till ett skadat batteri eller värsta fall en brandfara.

3. Vilket V-mount batteri skall jag välja?

Nedan har vi två scenario där vi skall driva två olika typer av utrustning (kamera och belysning).

Låt oss säga vi har en Blackmagic Pocket 4k kamera tillsammans med en monitor. Kameran använder cirka 14w vid inspelning och monitorn använder cirka 20watt. Tillsammans blir detta 34w.
Då kan vi räkna baklänges och se vad vi behöver för batteri.
Vi vill kunna spela in i 4 timmar med kameran.
34 watt multiplicerat med 4 (timmar) blir 136Wh. Vi hade alltså kunnat driva riggen i 4 timmar med hjälp av detta V-mount batteri på 150wh.

 

I scenario 2 har vi en 100w studiobelysning, vi vill driva belysningen i 2 timmar.
100w multiplicerat med 2 timmar blir 200wh. Vi behöver alltså ett V-mount batteri med över 200wh, men vi måste också hålla koll på så att batteriet kan leverera 100W (Cirka 7A).
Som tur är går ofta kapacitet och effekt hand i hand. Detta batteri på 200Wh kan som max leverera 18A, våran 100w belysning kommer den inte ha några problem att driva i 2 timmar.

 

För att driva starkare belysningar krävs det starkare batteri. För att driva exempelvis våran Forza 500 (500watt Ledbelysning) behöver du istället 2st V-mount batteri av 26 volt varianten. Du kan då driva lampan på max effekt i cirka 1 timme.

Kolla in våra V-mount batterier här
Laddare till V-mount batterier här
Fästen och adaptrar