Är du nybörjare på blixtfoto? Undrar du vad skillnaden är mellan paraply, softbox och beauty dish? Här tänkte vi ge dig en snabb och enkel genomgång av grunderna och tipsa dig om hur du kommer igång!

På exempelbilderna så kan du se kamerainställningarna bländare, slutartid och ISO som är exakt samma på alla bilderna. Alla bilderna är också tagna med kamerans vitbalans ställd på ”Dagsljus”. Studioblixtens effekt justerades mellan bilderna för att få jämnare exponering. På det sättet kan du också få en uppfattning om hur mycket ljus dom olika ljusformarna ”stjäl”. Innan blixten startades så ställdes exponeringen in så att bilden var helt mörk och allt ljus du ser här i bilderna kommer från blixten. Alla länkarna i den här texten går till ljusformare med Bowens-bajonett, men vi har självklart även ljusformare med annan bajonett/speedring i vårt sortiment.

 

Utan ljusformare eller med reflektor
Utan någon ljusformare på blixten eller bara med en reflektorkåpa så skapas det en väldigt skarp skugga bakom blixten. Utan ljusformare så sprids ljuset åt alla håll men med reflektorkåpan som har en blank insida så koncentreras ljuset framåt vilket gör att blixtens effekt behövdes sänkas för att delar av bilden inte skulle bli helt överexponerad och utfrätt.

 

Transparent paraply
Ett mycket smidig och väldigt prisvärd alternativ för att göra ljuset mycket mjukare är ett paraply. Här kan du se resultatet av ett transparent paraply (kallas ibland ”shoot-through umbrella”) antingen med och utan reflektorkåpa. Ett transparent paraply placerar man mellan blixten och objektet som ska fotas och blixtljuset sprids när det skjuts igenom paraplyet. Ett paraply går väldigt snabbt att montera och väger väldigt lite. Det är också ganska ”förlåtande” eftersom ljuset sprids åt alla håll och du behöver inte vara lika noga med att rikta det lika perfekt som du behöver med en softbox.

Vill du bara belysa ditt motiv/objekt och inte få så mycket spilljus på omgivningen så kanske du behöver satsa på en ljusformare som ger dig mer kontroll över spridningen. Men behöver du en portabel ljusformare som går supersnabbt att fälla upp och montera ner eller om du är nybörjare så är ett paraply överlägsen.

 

Svartvitt paraply
Med ett svartvitt paraply skjuter du blixtens ljus mot insidan av paraplyet och sen studsar ljuset tillbaka mot objektet du vill fotografera. Det ger ett resultat som är ganska likt ett transparent paraply och du kan kombinera det svartvita paraplyet med en reflektorkåpa om du vill. Det finns även paraplyer med svart utsida och silver eller guld insida. Paraplyer med silvrig insida reflekterar mer ljus än den med vit insida och ger ett lite hårdare ljus. Guldfärgad insida reflekterar också mer ljus än vit men ger ett varmare ljus på motivet.

För den som vill ha både transparent paraply och ett reflekterande paraply så finns det paraplyer med avtagbar utsida. Det är alltså ett transparent paraply där det medföljer en utsida som är silver och svart.

 

Softbox
En softbox är kanske det första du tänker på när någon pratar om ljusformare för studio. Softboxar är väldigt vanliga och finns i massor av storlekar och former. Allt från boxar som är 60 cm till 170 cm och dom finns som kvadrater, rektangulära, långsmala striplight och åttakantiga octaboxar. Dom flesta softboxar har även en extra diffusor som man kan montera innanför den yttre diffusorn om man vill. Det ger ett ännu lite mjukare ljus men ”stjäl” också lite ljus vilket gör att du kommer troligtvis behöva öka blixteffekten för att kompensera för detta.

Skillnaden mellan paraply och softbox är framförallt att med softboxen har du mer kontroll över ljuset och du kan rikta det dit du vill och få mindre spill på omgivningen. Ibland kan det vara en fördel om du vill belysa bara ditt motiv och inte allt runtomkring. Vill du rikta ljuset ännu mer så är raster väldigt effektivt. Ett raster stjäl också lite ljus, som du kan se på bilderna, men det ger dig möjligheten att fokusera ännu mer på motivet och det skapar lite mer skuggor.

En softbox tar längre tid att montera upp, speciellt en octabox som har dubbelt så många spröt, och tar mer plats vid transport eller förvaring än ett paraply. Därför är softboxar av paraplytyp, striplight av paraplytyp eller octabox av paraplytyp en riktigt smart lösning som gör det smidigare att jobba med softboxar. Dom tar ungefär lika mycket plats som en traditionell softbox när den är nedmonterad men det går mycket snabbare att montera upp/ner vilket är en enorm fördel om du ska ta ljusformaren med dig till någon annan plats än din studio.

 

Beauty Dish
En ljusformare som har blivit väldigt populär för porträtt är beauty dish eftersom den ger lite djupare skuggor än en softbox. Oftast är en beauty dish tillverkad i metall och i metallskålen sitter det en metallplatta precis framför blixten. Tanken är ett ljuset studsar mot metallplatten och tillbaka i skålen och sen mot motivet som du vill fota. Beauty dishar finns med antingen silver eller vit insida. Det som skiljer dom åt är att den med silver insida reflekterar mer och ger lite skarpare ljus.

Dom här bilderna är tagna med en hopfällbar beauty dish med vit insida som också blir mer och mer populär eftersom den går snabbt att montera upp och tar mindre plats vid transport och förvaring. Beauty dishen kan användas med eller utan diffusor och raster och som du kan se på bilderna så stjäl den lite mer ljus än vad en softbox gör. Utan diffusor skapas flera ”lager av skuggor” bakom objektet och det kan skapa en tuff effekt på ett porträtt.

 

”Jag har aldrig fotat med blixt förut, vilken ljusformare ska jag välja?”
Börja med ett transparent paraply. Det är en väldigt prisvärd ljusformare som är enkel att jobba med och en jättebra början.

”Men är det inte bra om jag har mer kontroll över ljuset?”
Ja, mer kontroll över ljuset är bra. Men om du är nybörjare på blixtfoto så är det viktigaste inte att du har maximal kontroll över ljuset. Det viktigaste är att det är kul att fota med din utrustning. Det ska inte vara så krångligt och omständigt att du inte vill använda blixt alls.

”Men vilken ljusformare ger det snyggaste resultatet?”
Det beror helt på vad du tycker om. Foto är ett skapande och du får tycka om precis vad du vill. Det är därför det är bra att börja med ett prisvärt och lättjobbat paraply så att du kommer igång. När du sen är igång så kan du känna efter vad du skulle vilja ha för resultat och då kanske du skaffar dig en annan ljusformare och experimenterar med den. Skulle sen paraplyet gå från att vara din enda ljusformare till att bli en back-up så behöver du inte känna att du har kastat bort en massa pengar på en ljusformare som inte längre är ditt förstahandsval.

Sammanfattning

Börja enkelt för du kan alltid skala upp och bygga på. Har du börjat enkelt så har du råd att experimentera och komma fram till vilken stil du gillar. Det viktigaste är att det är kul att fota och blixtfoto ska INTE behöva vara så krångligt och avancerat att du inte vill fortsätta eller ens komma igång. Visst, en rektangulär softbox ger snygga reflektioner i blanka föremål och i ögat om du tar porträtt. Det finns plus och minus och bilderna i det här blogginlägget ger dig förhoppningsvis en hum om skillnaden. Men det viktigaste är att det passar dig, det resultat du är ute efter och att det funkar med ditt arbetssätt. Vill du fota produkter i studion eller porträtt utomhus? Målet med dina foton vet bara du. Skillnaden på resultatet av en softbox och en beauty dish är väldigt liten för den som är nybörjare. Du behöver inte köra fast i den typen av val. Människor runtomkring dig kan ta reda på hur många minuter det tar att montera upp dom olika ljusformarna men ingen kan berätta för dig vad du tycker om. Foto ska framförallt vara kul!

 

Har du fler frågor och kanske specifika frågor om ljusformare för just det du ska fota så hör gärna av dig!

Ha en bra dag och ha kul med ditt fotande!