Denna artikel kommer fokusera på utrustning som är portabel, enkel att använda och bra nog för att publicera material på SoMe, YouTube, TikTok och liknande.

Vi kommer rekommendera utrustning som inte kräver så mycket extra tillbehör.

Kameran

För intervjuer rekommenderar vi Sony A660o eller en Panasonic GH5 eller motsvarande.  De är kompakta kameror med ljuskänsliga sensorer och ljudingång som är enkla att komma igång med. Anledningen till att vi rekommenderar Sony A6600 är för dess snabba autofokus och face / eye-tracking som är mycket användbart. Sony-kameran har också både mic-ingång och hörlursutgång vilket är smidigt för medhörning vid intervjuer. Ett bra och prisvärt objektiv till detta är Sonys 18-105.

Mikrofon för intervjuer

Ska man ha mikrofon på bom eller är trådlös mygga bättre? Detta är lite av en smaksak men också en budgetfråga. Kommer ni sitta stilla framför kameran så rekommenderar vi en mikrofon på bom – en mikrofon kan monteras på bomen och sedan hållas i ett bra stativ – ett bra C-Stand kan vara användbart i studion ihop med en hållare för bomen.

Kommer ni röra på er så rekommenderar vi en myggaComica har ett set med 2 trådlösa myggor – då kan 2 personer ha myggmikrofon och röra sig fritt framför kameran utan att ljudet påverkas. Mottagaren monteras på kameran. Om mikrofonen sitter på en bom så är det viktigt att mikrofonen alltid är riktad mot den som pratar. Fördelen med Comicas lösning är att mikrofonerna kan uppgraderas vid behov. De funkar även med den inbyggda mikrofonen i sändaren (alltså utan mygga) vilket kan vara bra ibland när det ska gå snabbt. Vi rekommenderar att du testar och lär dig utrustningen i lugn och ro innan du använder den i fält så du kan fokusera på din intervju när det gäller.

Det finns flera liknande myggpaket, bland annat från Röde och Saramonic – välj baserat på hur många myggor du behöver och hur de ska kopplas – ska det spelas in i en kamera med mic-ingång eller direkt i en iPhone?

Enklare ljussättningskit

Det finns en stor mängd sätt att ljussätta och att få det bra – det finns något för alla budgetar… men vi kommer titta på enklare lösningar som är portabla. Att sätta snyggt ljus beror mycket på erfarenhet. Testa dig fram och hitta en ljussättning du gillar.

En populär LED-panel: Godox LEDP260C LED-Panel

Ett belysningskit som ger dig full kontroll över ljussättningen: Godox S30-D Belysningspaket