Vill du ta produktbilder med en helt kritvit bakgrund till din webbshop eller sociala media? Vi visar dig vad du behöver och hur du gör för att bygga upp en liten fotostudio så att du snabbt och effektivt kan ta dina bilder. Med den här metoden krävs endast minimal redigering och många av våra egna produktbilder på mindre prylar är fotograferade på ett liknande sätt.

Prylar du behöver:

3 x Softbox för en lampa med E27-sockel
3 x Lampa med E27-sockel
3 x Studiostativ
1 x Plexiglasskiva

Paketpris:
Om du inte har några av fotoprylarna ovan så har vi satt ihop två paket i olika storlekar till kanonpris: Produktfotopaket för kritvit bakgrund

Vi har allt utom plexiglasskivan i vårt sortiment. Plexiglas hittar du hos närmsta bygghandel och finns i massor av olika storlekar.

Prylar du troligtvis redan har hemma:

– Bord att ställa upp allt på
– Vita lådor, böcker eller liknande för att palla upp plexiglasskivan
– Vitt papper att lägga under plexiglasskivan
– Skarvsladd och/eller grenkontakt

”Varför står det en softbox bakom produkten?”

Den softboxen är produktens bakgrund och dom andra två softboxarna kommer belysa produkten. Softboxen bakom produkten kommer att bli så pass överexponerad när du fotograferar att bakgrunden till och med blir ”utfrätt”. Det kommer ge dig en kritvit bakgrund bakom produkten och minimalt med redigering när du sen lägger in bilderna i datorn.

”Varför en plexiglasskiva på vita lådor?”

 Skivan lyfter upp produkten från bordet och får produkten att ”sväva” framför bakgrunden. Ställer du produkten direkt på det vita pappret på bordet så kommer inte pappret under produkten att bli helt vitt, bara softboxen som fungerar som bakgrund. När du ska välja storlek på plexiglasskivan så välj en som är större än softboxen bakom produkten. Har du inte just vita lådor hemma så går det bra med en trave böcker. Vi har valt vita lådor och vitt papper under för att inte skapa några störande reflektioner i produkterna.

”Hur stora softboxar och hur starka lampor behöver jag?”

 I det här fallet har vi använt dom minsta softboxar som är 40 x 40 cm och som du ser nedan så räcker det precis till exempelprodukterna. Ska du fota större produkter så behöver du välja större softboxar. En tumregel är att softboxen bakom produkten behöver vara i alla fall dubbelt så stor som produkterna du ska fota. Ju större softbox, desto mer yta får du att jobba med och det kommer att göra ditt jobb lättare. Men en större softbox kostar lite mer och tar mer plats.

Lampan i softboxen bakom produkten är en 18W LED-lampa och i dom andra två softboxarna sitter det 25W LED-lampor. Lampan bakom produkten behöver inte vara lika stark som dom andra två för att få en vit bakgrund. Det går även lika bra att använda t.ex. lågenergilampor, kom bara ihåg att välja lampor med samma färgtemperatur. (OBS: färgtemperaturen på lampor kan variera +-200K, det är helt ok.)

”Men hur fotar man en vit produkt på vit bakgrund?”

 Det är bland det svåraste som finns, men det går. Ett bra exempel är t.ex. en lampa som nedan, den är både vit och har en blank yta. Bilden blir riktigt bra direkt i kameran och produkten sticker tydligt ut från bakgrunden trots att det är vitt på vitt. Det som behöver fixas är skuggan i hörnen och färgtemperaturen är lite kall men det fixar man lätt i Photoshop eller Lightroom. (Tips: Här är det vita pappret under plexiglasskivan bra, annars kan det bli en reflektion på undersidan av produkten från träbordet.)

Att fotografera en svart produkt är mer förlåtande och det är lättare att hitta en exponering där bakgrunden är utfrätt utan att även produkten försvinner i bakgrunden. Men som du ser så behöver bilden beskäras eftersom softboxen inte är stor nog för att täcka hela bilden.  (Tips: Sladdar på produkter ser sällan bra ut. Här har vi lindat ihop sladden och tejpat fast den på baksidan av den trådlös mottagaren så att bara myggan sticker fram.)

”Jag är nybörjare på Photoshop/Lightroom, hur gör man?”

 Det här är tre steg för enkel redigering i Lightroom (eller i Photoshop Camera Raw, du kan följa samma steg).

Steg 1:
Börja med att ställa vitbalansen. Sen kan man även öka ”Clarity” lite, det brukar bli väldigt bra för produktfoton. Klicka sen på den lilla triangeln upp till höger. Om du har utfrätta områden i en bild så kommer dom bli röda. Ett utfrätt område är helt kritvitt, precis det vi vill.

Steg 2:
Nu kan du öka ”Whites” och då ser du hur det röda området blir större. Stanna när du ser att små detaljer av produkten börjar bli röda också.

Steg 3:
Öppna verktyget ”Brush” och dra upp ”Whites” till max och måla runt produkten så att kanterna blir röda. (Justera storleken på penseln vid behov.)

Den här metoden fungerar så bra och är så effektiv eftersom bakgrunden nästan är utfrätt redan i kameran. Hade exponeringen på bakgrunden och produkten varit mer lika så hade även produkten blivit utfrätt så fort man ökade ”Whites”, inte bara bakgrunden. Då hade man behövt klippa ut produkten från bakgrunden och det tar mycket längre tid än den här metoden.

Slutresultatet ser ut såhär: