Jag tog med med hunden Boris och åkte ner till en blåsig strand för att testa kamerablixten Godox V860II och radiosändaren Godox X1T.

Eftersom man behöver vara både flexibel och snabb när man fotar hundar så tänkte jag att det måste vara ett riktigt bra sätt att testa TTL (ljusmätning “Through The Lens”) och HSS (High-Speed Sync) hos Godox V860II och radiosändaren Godox X1T.

Vid just den här fotograferingen visade det sig vara absolut nödvändigt att ta hjälp av både kamerans och blixtens automatik. Eftersom gamle Boris helst av allt vill smita iväg för att bada och blåsvädret gärna ville välta blixten! Så varje gång jag satte Boris framför kameran så hade jag bara några sekunder på mig att ta bilden, kontrollera exponeringen och eventuellt kompensera. Men det går tack vare dom här fina funktionerna!

Utrustningen i testet:
Speedlite: Godox V860II
Trådlös radiosändare: Godox X1T
Portabelt studioset: Stativ 2.1m, paraply 84 cm och paraplyfäste


Förberedelser
Paraply på en blåsig strand. Japp, det vill välta. Jag löste det med hjälp av min kameraryggsäck som har några remmar och spännen som jag använde som tyngd på stativet. Har du sandsäckar så kan du såklart använda dom som tyngd men jag tycker om enkla lösningar som kräver så få prylar som möjligt. Att montera upp paraply och blixt på ett stativ tar max ett par minuter och är en otroligt smidig lösning för ljussättning on-location.

Nu är det dags att slå på blixten och ställa in den på slavläge (”slave”) med radiomottagaren på. I med sändaren i blixtskon och kontrollera att kanalen och gruppen är densamma som på blixten. I mitt fall ställde jag den på ”Channel 1” och ”Group A”. Välj TTL på sändaren, tryck på test-knappen och vips så blixtrar det till.

 

 

Kamerainställningar
I kameran valde jag läget “bländarprioritet” med bländare 2.8, ISO 100 och sen lät jag kameran klura ut slutartiden själv. Nu är det dags att få vovven att sluta bada och sitta still framför kameran ett par minuter.

TTL
När jag tar första bilden och kikar på resultatet så tycker jag att blixten är lite för stark. Det jag vill är bara att ljusa upp motivet lite för att lägga fokus på det. Så jag kikar på sändaren och väljer först -1 på blixtkompensationen och tar en bild till. Lite för mycket fortfarande, jag vill bara ha en liten diskret upplättning. Så jag ställer ner den till -2 och då blir jag nöjd med bilden! TTL är bra utomhus eftersom ljuset kan förändra sig och då anpassar sig blixten efter den nya exponeringen. Samtidigt som den kommer ihåg att jag vill ha minus två hela steg under vad blixten ”tycker” är lagom.

HSS
Bilderna jag tar på Boris har en slutartid på omkring 1/500s. Som tur är så har blixten och sändaren HSS vilket gör att jag kan fota med slutartider som blixten normalt inte hinner synka med. Hade jag inte haft tillgång till HSS så hade jag varit tvungen att justera bländaren för att inte överexponera bilden. Hade jag valt bländare 8 hade bakgrunden inte varit så där snyggt suddig som den är på bländare 2.8.

Blixten
Det Li-ion batteri som sitter i blixten istället för vanliga AA-batterier gör att blixten har lång batteritid med upp till 650 blixtar på full effekt (!) och korta uppladdningstider mellan varje blixt (”recycletid”), endast 1.5 sekund på full effekt! Vilket gjorde att jag kunde ta flera snabba foton när Boris tittade åt mitt håll. Något som ibland kan vara det klurigaste med hundfoto: att få vovvarna att titta in i kameran. Den här blixten har alla funktioner som Canon originalblixt har och tack vare batteriet så har den till och med bättre uppladdningstid. Imponerande!

Sändaren
Du kan via sändaren på kameran ställa in vilket läge du vill använda (TTL, Multi eller Manuell), blixtstyrkan/blixtkompensation och zoom med mera. Vill du trigga flera blixtar samtidigt så kan du styra blixtarna individuellt eller i grupper och du behöver inte springa fram och tillbaka mellan blixt och kamera. Det kontrolleras direkt från sändaren!

Stativ, fäste och paraply
Stativet i studiosetet är riktigt lätt och smidigt, perfekt och du vill ta det med dig. Men kom ihåg att tynga ner det eller fästa det på något sätt om det blåser. Fästet monteras enkelt på stativet och det går att tilta så att du kan rikta ljuset mot motivet. Paraplyet i setet är 84 cm och när det är dags att köpa ett nytt så kan du köpa ett likadant eller prova ett mindre eller större.  

Med eller utan blixt
En diskret upplättning av Boris som lägger fokus på honom och får honom att sticka ut från landskapet utan att det skriker blixtfoto. Bilderna är fotade i RAW och kommer direkt ur kameran. Jag har lagt bilderna bredvid varandra i Adobe Photoshop och sen sparat ut kollaget i JPEG.


 

Före och efter
Jag börjar alltid med att lägga in alla nya bilder i Adobe Lightroom. Där markerar jag dom bilder som är “godkända” och bland dom väljer jag sen ut mina favoriter som jag börjar redigera. Justeringar som mättnad, högdagrar/skuggor, kurvor, NML och lokala justeringar (justeringspensel och övertoningsfilter) gör jag i Lightroom. Vill jag klona bort skräp i pälsen på hunden eller ta bort något störande i bakgrunden så skickar jag över bilden till Adobe Photoshop och där tar jag hand om den typen av detaljer. Om du kikar närmare på bilderna så ser du att jag har tagit bort sanden på hans nos.

 

Och det här är en stor bild på det färdiga resultatet!

 

Sammanfattning
Den här blixten och sändaren är riktigt kul att använda! Enkelt att montera upp och ställa in. Fungerar utan anmärkning även i det hårda klimatet på stranden i februari, inte en enda missad blixt under fotograferingen. För den som bara har fotat med blixten monterad på kameran förut eller kanske aldrig fotat med blixt över huvudtaget så är TTL och HSS enkel att använda. För fotografer som har tidigare erfarenhet av blixt så Godox V860II riktigt kraftfull med sitt Li-ion batteri och har riktigt kort uppladdningstid.

V860II är mycket prisvärd om man jämför med t.ex. Canon original speedlite som kostar minst dubbelt så mycket.

 

Har du fler frågor så ring eller maila oss gärna!

Ha det bra!