Har du aldrig monterat upp en pappersbakgrund förut? Eller vill du uppgradera den bakgrundsupphängning du redan har så att den får rullfunktion? Läs den här guiden som visar dig steg för steg vad du behöver och hur du gör.

Expanders används istället för en stång för att man ska kunna rulla upp och ner bakgrunden på ett smidigt sätt. (Mer info om pappersbakgrunder och vad dom kan passa till hittar du i detta blogginlägg)

Har du aldrig använt en pappersbakgrund eller annan bakgrundsupphängning förut så behöver du dom här prylarna för att komma igång:

Har du använt någon annan typ av bakgrundsupphängning tidigare så kika igenom din utrustning och se vilka av dessa prylar du redan har.

Steg 1: Ställ upp stativen.

Steg 2: Fäst en superclamp på varje stativ.

Steg 3: Fäst ett krokfäste på varje superclamp.

Steg 4: Fäst en expander på varje krokfäste.

Steg 5: Skjut på pappersrullen på expandern. Skruva sedan på skruven på expandern så att den vidgar sig och klämmer fast rullen.

Steg 6: Lås pappersrullen med den lilla skruven på expandern så att pappret inte rullar ut av sig själv.

Steg 7: Skruva fast den andra expandern på pappersrullen.

Steg 8: Häng på plastkedjan på kugghjulet. Trä på motvikten och fäst ihop båda ändarna på kedjan.

Steg 9: Lossa på den lilla skruven. (Se steg 6.)

Steg 10: Rulla ut det papper du behöver och lås den lilla skruven igen. (Fäst gärna pappret på golvet med t.ex. tejp så att pappret ligger still även om du går på det.)

 

Nu är bakgrunden redo att användas!

Vill du snabbt kunna byta mellan flera olika pappersbakgrunder så finns det upphängningar för flera rullar och även motoriserade upphängningar med fjärrkontroll.

Vill du hellre jobba med en tygbakgrund så finns det en lösning för det också! Rulla upp tyget på en aluminiumkärna och följ instruktionerna ovan. Aluminiumkärna monteras ihop med expanderpar på samma sätt som en pappersbakgrund.

Expanderpar kan monteras enligt ovan på olika typer av stativ. Den vanligaste typen är rejäla studiostativ, exempelvis detta luftdämpade på 2.8 meter. Det finns även smidiga stativ som spänns mellan golv och tak och därmed tar mindre plats i studion – de kallas autopoles och du hittar dem här

Titta gärna på vår guid om hur du snabbt och enkelt växlar mellan olika pappersbakgrunder här.

Lycka till med ditt fotograferande och skicka gärna ett mail till oss om du har fler frågor!