Det är kul att jobba med Greenscreen! I detta blogginlägg visar Alexander på Kaffebrus hur du monterar, belyser och efter-redigerar när du arbetar med Greenscreen. Varför Greenscreen då? Det används framförallt när du vill kunna placera vilken digital bakgrund som helst bakom dig i bild. Det används bl.a. under väderleksrapporter på TV och är även vanligt på YouTube. På Kaffebrus hjälper vi väldigt många skolor, förskolor och andra utbildningar med lösningar för att arbeta med Greenscreen.

 


 

3 steg för att komma igång med din greenscreen

 

 

1 Montering

Det finns många olika sätt att montera en Greenscreen på. Den kan exempelvis monteras på stativ, på vägg eller i ett tak.
Det finns fördelar med alla alternativ. Montering på vägg eller i tak ger dig möjligheten att väldigt enkelt rulla upp eller ner en bakgrund. När bakgrunden är upprullad tar den väldigt lite plats.
Skulle man däremot inte vilja montera saker på sin vägg eller i sitt tak, så går det lika bra att montera bakgrunder på stativ.

Vi har färdiga paket för detta och fördelen är att man kan flytta med sin utrustning ut på uppdrag och det är lika lätt att montera upp som att plocka ner.

Vi har en stor uppsättning olika bakgrundsupphängningar där du kan välja mellan vägg, tak eller stativ samt motoriserad eller manuell. Vi har lösningar för upp till 6 bakgrunder!

I vår blogg hittar du även en snabb guide för att du lättare skall kunna välja rätt bakgrundsupphängning.

 

 

2 Belysning

När det kommer till att belysa en Greenscreen är det ytterst viktigt att få till en jämn belysning.
När du filtrerar bort bakgrunden i efterbehandling ger en jämnt belyst bakgrund dig ett mer lättarbetat resultat.

Längst ner i detta blogginlägg finner du olika belysningspaket som vi satt samman för att belysa en greenscreen.

1. Matcha ljusstyrkan:
Hur belyst är din bakgrund? Kanske du till och med måste underexponera ditt/dina objekt för att få det att smälta ihop med bakgrunden?

2. Riktning
Genom att matcha riktningen på ljuset utefter hur bakgrunden är belyst, skapar du illusionen att personen faktiskt är på plats i bakgrunden.

Kolla var ljuskällan befinner sig i bakgrunden, är där flera ljuskällor?

3. Matcha temperatur och färg
Vilka färger finns i bakgrunden och är ljuset varmt eller kallt?
Belysning som går att justera färgtemperatur kombinerat med ljus-sablar är ett enkelt sätt att uppnå ett bra resultat

Tillbehör för effektljus
Se alla våra LED-sablar här >>>

 


 

3 Efterarbete

För att skapa en professionell greenscreen-effekt krävs det en del efterarbete.
Genom att ha uppnått en jämn och fin belyst greenscreen kan man förminska efterarbetet en hel del.

I vår greenscreen-video går vi igenom hur vi redigerar bort en greenscreen:
https://youtu.be/BbrmJGeLRZk

För att uppnå ett mer verklighetstroget resultat behöver man matcha bakgrundens kontrast, ljusnivå och temperatur. Ytterligare en viktig detalj att tänka på är vart ljuskällan befinner sig i bakgrunden och att sedan matcha det med det som befinner sig i bild.

Tips och tricks

Kamera inställningar

ISO:
När du skall skapa film med greenscreen är det extra viktigt att motverka brus i bilden. Detta görs genom att hålla ISO-inställningen i kameran så låg som möjligt. Brus från en för högt ställd ISO är inte bara brus i svart och vitt utan kan även innehålla färg, detta gör att greenscreen-effekten kan hitta grönt brus i ditt videoklipp och filtrera bort delar som egentligen inte är grönt.

 

Slutartid:
Inom filmvärlden är det norm att utgå från filmning med en slutartid på 2x din “framerate” (bildhastighet). Filmar vi i 24fps skall vi då hålla oss till 1/48 (1/50 i kameran). Detta ger en “motion blur” (rörelseoskärpa) motsvarande det våra egna ögon uppfattar i verkligheten.

När du skapar film med greenscreen kan det dock vara väldigt svårt att filtrera bort mjuka kanter och ett litet trix är att filma med högre slutartid och att lägga till rörelseoskärpa i efterhand. På så vis får man ren separation mellan greenscreen och behåller den mjuka rörelseoskärpan.

 


 

Produkter från Kaffebrus:

Belysningspaket softbox:
Belysningspaket Softbox

Greenscreen belysningspaket
2x 68W Ledpanel
2 pack Studiostativ

Greenscreen belysningspaket XL
Belysningspaket med 2x 100w Ledpanel

Greenscreen belysningspaket XXL
2x 200W Ledpanel
2x C-Stand studiostativ

Greenscreen belysningspaket flex
2x Flexibel ledpanel
2x Softbox för flexibel ledpanel
2 pack Studiostativ

Bakgrundsupphängning Stativ:
BG3.6

Greenscreens:
Papper
Bomull

Greenscreen med aluminiumram

 

 

/Alexander